Leo klub Rogaška – pregled in pogled

Leo klub Rogaška bo v leo letu 2011-2012 zabeležil drugo leto svojega delovanja. Do danes nam je uspela vrsta dobrodelnih akcij, ki jih brez članov, njihovega pozitivnega duha in podpore mnogih naših prijateljev ne bi mogli uresničiti. Obsotelju in Kozjanskem, kjer domujemo, smo dodali novo dimenzijo dobrodelnosti, ki jo poganjata mladostna zagnanost in prava ekipa.

Ideja o ustanovitvi Leo kluba je med mladimi na območju Obsotelja in Kozjanskega zorela že nekaj časa. Po podpori domačega Lions kluba Rogaška, ki ga je vodil Franc Jankovič, je dozorela do stopnje, da smo po ustanovni seji svoje delovanje tudi formalizirali in si začrtali pot za naprej. Leo Klub Rogaška smo ustanovili februarja leta 2010 na pobudo prve predsednice Neje Jurjec, ki je zbrala skupino 18 članic in članov iz Rogaške Slatine, Rogatca in Šmarja pri Jelšah ter okoliških krajev. Posebna zahvala pri ustanovitvi gre Lions Klubu Rogaška in našemu mentorskemu Leo klubu, Leo klubu Slovenske Konjice. Prvi nam je kot botrski klub omogočil ustanovitev kluba, drugi pa nam je pomagal pri prvih korakih. Boter kluba Damijan Jurjec iz Lions Kluba Rogaška je ob naši prvi obletnici zapisal: »Člani Lions kluba Rogaška smo ponosni, da smo pomagali ustanoviti klub, ki je že takoj  po ustanovitvi dokazal, da je vreden zaupanja. Povezali ste se mladi iz širšega okolja Kozjanskega in Obsotelja, da bi sledili miselnosti, ki jo Lioni širimo v Rogaški Slatini in okolici že nekaj let. S svojimi nadvse uspešno izpeljanimi projekti dokazujete, da imate posluh za dobrodelnost. Skupaj gradimo močne temelje, na katerih bomo s svojo dejavnostjo tudi v prihodnje v duhu Lionizma in Leoizma lepšali vsakdan pomoči potrebnim«. Svojo energijo bi težko usmerili v pravo smer brez vzpodbude mentorja Primoža Punčuha iz Leo kluba Slovenske Konjice, ki se je neumorno trudil vzpostaviti zavedanje o pomenu Lionizma: »Ko se je porodila ideja o novem klubu v Rogaški Slatini, smo ustanovne člane povabili na naš sestanek v Slovenske Konjice. Takoj se je pokazala njihova energija in želja po pomoči. Kmalu sem ugotovil, da smo na poti k ustanovitvi odličnega kluba. Prevzeli so lionistične vrednote in stkali prijateljske vezi med člani. Vsakič znova sem se z veseljem in ponosom vračal v njihovo okolje ter spremljal njihovo delovanje«.

Že na ustanovnem večeru konec februarja 2010 smo dobili občutek, da se vključujemo v družino, ki premore veliko dobre volje in še več dobrosrčnih dejanj. Takratna predsednica Neja Jurjec je zbrane na slavnostni seji ob ustanovitvi med drugim nagovorila in povedala, da si poleg različnih akcij, kot so dobrodelni koncerti in podobno, želimo pomagati tudi v nematerialnem smislu. Obljubili smo, da se bomo posvetili otrokom, domu za ostarele in organizaciji družabnih srečanj zanje.

Na naših petkovih srečanjih so kmalu po ustanovitvi začele deževati ideje o akcijah in takoj se je videlo, da smo se zbrali z istim namenom, to je pomagati pomoči potrebnim. Naj omenimo nekaj akcij, na katere smo še posebej ponosni: izlet otrok v Kekčevo deželo, dobrodelni večer s svetovno znanim izumiteljem Petrom Florjančičem, decembrski izletniško-nakupovalni dan, ko smo štiri otroke peljali v Celje in jim kupili oblačila za prihajajočo zimo. Vsako leto priredimo dobrodelni koncert. Kmalu po neformalnih začetkih našega druženja smo v Knjižnici Rogaška Slatina pripravili dobrodelni koncert Electric jazz quarteta, novembra 2010 pa glasbeni večer s pevko Majo Slatinšek in z violinistom Owenom Hugsom. Utrip v naših krajih smo popestrili na svojstven način. V Rogaški Slatini smo postavili stojnico, kjer smo pekli palačinke in prodajali kuhano vino, na humanitarnem golf turnirju Debra na golf igrišču Amon v Olimju smo za otroke z redko kožno boleznijo prodajali ročno izdelane izdelke, v akciji Drobtinica pa smo v jeseni 2011 združili moči z Območnim združenjem Rdečega križa Šmarje pri Jelšah in na treh stojnicah v Rogatcu, Rogaški Slatini in Šmarju pri Jelšah pomagali prodajati domače dobrote in zbirati denar za prehrano socialno ogroženih šolarjev. Tudi zaradi naše pomoči je bil izplen akcije 50 % višji kot leto poprej.

Hvaležni smo, da imajo ljudje v naših krajih posluh in občutek za dobrodelnost. Brez njih bi bili vsi naši dogodki brez pomena. Pričaran nasmeh na otroškem licu nam daje zagon in energijo za vnaprejšnje delo. Želimo si nadaljevati dobra dela, med svoje vrste povabiti nove člane, tkati nove in negovati obstoječe prijateljske vezi v Leo gibanju in še naprej privabljati nasmehe in iskrice v očeh vseh, ki potrebujejo našo pomoč.